De Colombo Tragedie
Levens van drie jonge bekwame oorlogsvliegers voorgoed verwoest
De provocatie, de inzet van een 'agent-provocateur' die tot de arrestaties leidde


Voor een beschrijving van de provocatie verwijzen wij naar hoofdstuk 5 van de documentatie van auteur J.C. Bijkerk, 'De Colombo Tragedie', welke hier als bijlage is toegevoegd.

Hierin beschrijft hij hoe de drie vliegers in een door S.H. Spoor bedachte en door A.A. Scholte uitgelokte val zijn gelopen.

 


 

'Een proces dat nooit had mogen plaatsvinden'

Uitspraak van mr. S. J. baron van Tuyll van Serooskerken, de raadsman van de 'hoofdverdachte' de 2de lt. William J.Burck, welke hij in 1981 in een interview met de auteur van het boek 'De Colombo Tragedie' J.C. Bijkerk herhaalde en accentueerde door het 'Plancius proces' te omschrijven als een 'rechterlijke dwaling'.

Mr. S. J. baron van Tuyll van Serooskerken was gepensioneerd oud Secretaris-Generaal Ministerie BUZA, lid van de Raad van State, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Groot Officier in de Orde van Oranje Nassau.