De Colombo Tragedie
Levens van drie jonge bekwame oorlogsvliegers voorgoed verwoest
Het geheim van de 'gebeeldhouwde Madonna'


De oud sgt.-vlieger Eric de Lyon muntte niet alleen uit in durf - een vlotte babbel, een 'man van standing' maar beschikte ook over creatieve expressie. Hij bleek een natuurlijke aanleg te hebben voor beeldhouwen. Kennelijk in de genen van zijn 'vader' ge-erfd. Zo maakte hij tijdens de 'recreatie uren' een crucifix, een wandbord met het wapen van het GEVANGENISWEZEN maar ook een MADONNA.

Het bijzondere hieraan is, dat hij met opzet in het hoofdje van het 'kindeke Jezus‘ een briefje verborg waarop hij een tekst schreef 'onschuldig te zijn veroordeeld' en dateerde die 18 november 1949.
 
Bij toeval, in een gesprek met de echtgenote van Eric de Lyon hoorde de auteur J.C. Bijkerk hierover. In speurtocht naar het Madonna beeld, wist Pater Bergsma te vertellen, dat wegens sluiting van de Bijzondere Strafgevangenis Leeuwarden er geen bestemming meer voor het beeldhouwerk kon worden gevonden en in overleg met hem geschonken was aan een beeldhouder in het Gelderse Huissen. Deze beeldhouwer vond op 2 januari 1987, na verwijdering van het hoofdje, inderdaad een briefje met daarop de door Eric de Lyon geschreven tekst.


E.H.J. de Lyon, de maker
van dit beeld, onschuldig
veroordeeld tot 20 jaar door
de Marine te Colombo.
God is mijn getuige.
Moge God recht
doen geschieden en de boeven
die deze wereld beheersen
ter verantwoording roepen.

18 november 1949

Een door ons ingesteld onderzoek naar de onbekende beeldhouder in Huissen bleef ondanks een oproep in de Gelderse media zonder resultaat.
Voor wat betreft de overige beeldhouwwerken van de oud oorlogsvlieger is alleen bekend geworden dat die door de directie van de Bijzondere Strafgevangenis in Leeuwarden voor de sluiting werden overgedragen aan het Ministerie van Justitie. Omdat hierover geen nadere details bekend zijn, is geen verder onderzoek ingesteld.


Eric de Lyon aan het werk in het atelier van de BSL.


Afbeelding van de 'Madonna' in de kerk van de BSL


E. de Lyon op latere leeftijd na zijn vrijlating aan het werk.

 

 

 'Een proces dat nooit had mogen plaatsvinden'

Uitspraak van mr. S. J. baron van Tuyll van Serooskerken, de raadsman van de 'hoofdverdachte' de 2de lt. William J.Burck, welke hij in 1981 in een interview met de auteur van het boek 'De Colombo Tragedie' J.C. Bijkerk herhaalde en accentueerde door het 'Plancius proces' te omschrijven als een 'rechterlijke dwaling'.

Mr. S. J. baron van Tuyll van Serooskerken was gepensioneerd oud Secretaris-Generaal Ministerie BUZA, lid van de Raad van State, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Groot Officier in de Orde van Oranje Nassau.