De Colombo Tragedie
Levens van drie jonge bekwame oorlogsvliegers voorgoed verwoest
Verder verloop van het leven van H. Kelder


Direct al na zijn voorlopige invrijheidstelling wilde Henry Kelder emigreren naar een land zover mogelijk van Nederland. Door zijn strafblad en bovendien meldingsplicht was emigratie uitgesloten. Evenals Eric de Lyon kon hij d.t.k. van de hen welgestemde dr. Maan van het Ministerie van Landbouw in Den Haag, een baan als landbouwvlieger krijgen. Beiden vlogen zo vele jaren in binnen- en buitenland. (Soedan - Nigeria)

Kort na zijn invrijheidstelling trouwde Henry Kelder. Uit dat huwelijk werd een zoon geboren. In alle opzichten was Henry Kelder een tegenpool van Eric de Lyon.

De Colombo-Affaire, de Plancius-Processen, waren voor hen een ‘oorlogssyndroom’ geworden. Hij was een ‘binnenvetter’ die zijn problemen verborgen hield achter een dam die echter op elk moment kon doorbreken in explosieve en onredelijke driftbuien.

En als zijn bevriende collega Eric de Lyon tijdens een ontmoeting eerherstel ter sprake bracht, dan straalde vuur uit zijn ogen en mompelde hij telkens.

“Al zouden ze miljoenen geven voor als het onrecht en die verloren jaren. Voor mij hoeft het niet meer.”

Noot:De oud sergeant vlieger Henry Kelder (geboren te Rijssen 15 april 1920, overleed in Hazerswoude-Dorp (31 mei 1997). Zijn echtgenote (Laurence Helene Lokkers, geboren op 2 juli 1921 te Pematang Sianter (voormalig N.O.I.) overleed op 27 januari 2005 in Rijnswoude. Uit het huwelijk werd 1 kind (zoon) geboren; Harry Marcel Kelder op 8 mei 1955 in Den Haag.

 'Een proces dat nooit had mogen plaatsvinden'

Uitspraak van mr. S. J. baron van Tuyll van Serooskerken, de raadsman van de 'hoofdverdachte' de 2de lt. William J.Burck, welke hij in 1981 in een interview met de auteur van het boek 'De Colombo Tragedie' J.C. Bijkerk herhaalde en accentueerde door het 'Plancius proces' te omschrijven als een 'rechterlijke dwaling'.

Mr. S. J. baron van Tuyll van Serooskerken was gepensioneerd oud Secretaris-Generaal Ministerie BUZA, lid van de Raad van State, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Groot Officier in de Orde van Oranje Nassau.