De Colombo Tragedie
Levens van drie jonge bekwame oorlogsvliegers voorgoed verwoest
Het 18e Squadron Netherlands-Indië (NEI) Australië 1942

De luitenant-kolonel bd. O.G. Ward (sinds mei 1943 zelf deel uitmakend van dit Squadron als oorlogsvlieger) kreeg van de Chef Luchtmacht Staf, de Luitenant-Generaal C. Baas, de vererende opdracht research te doen naar de historie van de Militaire Luchtvaart van het KNIL in de jaren 1942-1945. Dit resulteerde in een publicatie die mede mogelijk werd door financiële steun van fondsen van de Koninklijke Luchtmacht en een aantal bedrijven zoals Shell, Philips en de Netherlands Aerospace Group.

Onder de titel, Militaire Luchtvaart van het KNIL in de jaren 1942-1945, verscheen van zijn hand in 1985 bij Unieboek in Weesp een 424 pagina’s tellend standaard werk, dat opende met een voorwoord van Z.K.H. Prins Bernhard der Nederlanden en de hiervoor genoemde Chef Luchtmacht Staf.

Het is de verdienste van de auteur de lezer een duidelijk en breed beeld van de Militaire Luchtvaart, het KNIL, in 17 hoofdstukken te hebben geschetst.

De Lt.-kol.-vlieger bd. O.G. Ward heeft in zijn publicatie alle openheid betracht en aarzelde niet om ook ‘de zwarte bladzijden’ van het 18e Squadron NEI tijdens de oprichtingsfase in Australië te relateren.

Hoofdstuk 7: Het 18 Squadron NEl van april tot en met december 1942

Inhoud:

  • De inrichting/commando structuur/operationele paraatheid op de basis Canberra in de periode van 4 april 1942 - 20 december 1942.
  • De verplaatsing van de 18e  Sqn naar de basis Mc Donald ( regio Darwin) die officieel op 18 januari 1943 was voltooid.
  • De stemming en het moreel in de beginperiode.

Uit: De Militaire Luchtvaart van het KNIL in de jaren 1942-1945. Met toestemming van de auteur Lt.kol.-vlieger bd. O.G. Ward en de uitgever Unieboek.

 18e Squadron NEI-Australië, basis McDonald (regio Darwin)

 ML-KNIL (Java)  Hockeyteam 18e Squadron

 
'Een proces dat nooit had mogen plaatsvinden'

Uitspraak van mr. S. J. baron van Tuyll van Serooskerken, de raadsman van de 'hoofdverdachte' de 2de lt. William J.Burck, welke hij in 1981 in een interview met de auteur van het boek 'De Colombo Tragedie' J.C. Bijkerk herhaalde en accentueerde door het 'Plancius proces' te omschrijven als een 'rechterlijke dwaling'.

Mr. S. J. baron van Tuyll van Serooskerken was gepensioneerd oud Secretaris-Generaal Ministerie BUZA, lid van de Raad van State, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Groot Officier in de Orde van Oranje Nassau.