De Colombo Tragedie
Levens van drie jonge bekwame oorlogsvliegers voorgoed verwoest
Reabilitatie request aan Minister-president drs. M. Rutte


Op 7 december 2011 is een 'Rehabilitatie Request' met relevante bijlagen aangeboden aan Minister-president drs. M. Rutte. De initiatiefnemers beogen met dit Request nu, 68 jaar na dato, alsnog een posthume rehabilitatie van de drie vliegers en daarmee uitwissing van die 'zwarte bladzijde' uit de roemrijke historie van het vm. 18e Squadron NEI in Australie en in vm. NOI.

Het Rehabilitatie Request bestaat uit een viertal delen:

 1. De aanbiedingsbrief.
 2. Het eigenlijke Rehabilitatie Request.
 3. Bijlage 1 met:
  1. Accoordverklaringen van direct betrokkenen/nabestaanden inzake belangenbehartiging, t.w.:
  F.L.H. de Lyon - van IJzeren, E.C.M. de Lyon, M.J.H. de Lyon en H.M. Kelder.
  2. Kopieën van identiteitsbewijzen van de betrokkenen/nabestaanden.
  3. Overlijdensakten
  4. Rehabilitatieverklaring van commandant, officieren en manschappen van het voormalige 18de Sqn. (NEI) Canberra, dd 13-2-1951.
 4. Bijlage 2: De Colombo Tragedie. J.C. Bijkerk. 1991. Van Wijnen, Franeker. ISBN 9051940491.

 'Een proces dat nooit had mogen plaatsvinden'

Uitspraak van mr. S. J. baron van Tuyll van Serooskerken, de raadsman van de 'hoofdverdachte' de 2de lt. William J.Burck, welke hij in 1981 in een interview met de auteur van het boek 'De Colombo Tragedie' J.C. Bijkerk herhaalde en accentueerde door het 'Plancius proces' te omschrijven als een 'rechterlijke dwaling'.

Mr. S. J. baron van Tuyll van Serooskerken was gepensioneerd oud Secretaris-Generaal Ministerie BUZA, lid van de Raad van State, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Groot Officier in de Orde van Oranje Nassau.