De Colombo Tragedie
Levens van drie jonge bekwame oorlogsvliegers voorgoed verwoest
Parlementaire Enquete Commissie Regerings (Militair) Beleid 1940-1945

 

Deze parlementaire enquête richtte zich op het regeringsbeleid der Kabinetten - De Geer, - Gerbrandy I en II, - Gerbrandy III en – Schermerhorn sedert de Duitse inval in Nederland op 10 mei 1940 en de oorlog met Japan tot aan de opening van de zitting der voorlopige Staten - Generaal op 20 november 1945, alsmede naar voorafgaande beleid voorzover dit onmiddellijk verband hield met de gebeurtenissen in de vorenbedoelde tijdvakken.

Hieronder volgt een overzicht van relevante stukken met betrekking tot de Colombo Tragedie uit de verslagen, bijlagen en verhoren van de Parlementaire Enquete Commissie Militair Beleid 1940-1945.

 Uit deel 8A en B: Militair Beleid - Verslag - Bijlagen

Uit deel 8CI+II: Militair Beleid - Verhoren

 

 'Een proces dat nooit had mogen plaatsvinden'

Uitspraak van mr. S. J. baron van Tuyll van Serooskerken, de raadsman van de 'hoofdverdachte' de 2de lt. William J.Burck, welke hij in 1981 in een interview met de auteur van het boek 'De Colombo Tragedie' J.C. Bijkerk herhaalde en accentueerde door het 'Plancius proces' te omschrijven als een 'rechterlijke dwaling'.

Mr. S. J. baron van Tuyll van Serooskerken was gepensioneerd oud Secretaris-Generaal Ministerie BUZA, lid van de Raad van State, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Groot Officier in de Orde van Oranje Nassau.